Cynk w kosmetologii

Cynk w kosmetologii

Cynk jest koniecznie potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Bierze udział w syntezie enzymów, które biorą udział w produkcji hormonów, a także w syntezie kwasów nukleinowych i białek.

Element ten jest silnym antyoksydantem, spowalnia proces starzenia i przywraca muchy. On również bierze udział w wytwarzaniu prostaglandyn, które są odpowiedzialne za regulację funkcji zaznaczania w skórze.

Cynk zaczęli używać do pielęgnacji skóry twarzy jeszcze w głębokiej starożytności. Pięć tysięcy lat temu egipcjan udało się wypracować skuteczną цинковую maść. W dzisiejszych czasach coraz częściej cynk stosowany w kosmetyce jako główny aktywny element, choć po tysiącleciach skład preparatów znacznie się zmienił i усовершенствовался.

Wpływ stosowania cynku

Kosmetyki na bazie cynku, przede wszystkim, ma przeciwgrzybicze, antyseptyczne i właściwościami regenerującymi. Jednak zakres jego zastosowania są znacznie szersze.

Preparaty zawierające cynk, posiadają wysokie właściwości ochronne, stosuje się je po to, aby wspierać zdrowy stan skóry i zapobiega starzeniu. Dotyczy to procesów wewnętrznych organizmu, i szkodliwym wpływem środowiska. Cynk dodają różne maski, kremy, peelingi i balsamy.

Takie produkty kosmetyczne w stanie regulować pracę gruczołów łojowych, oczyszcza pory i przywrócić gładkość i zdrowy wygląd skóry. Ponadto, jony cynku wpływają na strukturę skóry. Jako aktywnego składnika cynk kontroluje działanie na skórę hormonów, a jest to szczególnie ważne przy leczeniu trądziku. Cynk jest bardzo często używany w maści, które leczą skomplikowane uszkodzenia skóry, ponieważ posiada zdolność do gojenia.

Kosmetyki na bazie cynku używać w przypadku uszkodzenia skóry promieniowania uv docierającego, bo on pomaga w regeneracji komórek. Też go stosują anty-wiekowej kosmetyków, ponieważ cynk jest w stanie stymulować produkcję kolagenu, a także walczyć z niszczące oddziaływanie wolnych rodników. To właśnie z powodu tych możliwości cynku, kosmetyki, w skład której wchodzi, która może wygładzić zmarszczki i zapobiegają powstawaniu nowych, a także przywrócić elastyczność i jędrność skóry.

Rodzaje połączeń

Skuteczność cynku połączeń najwięcej zależy od ich formy. W porównaniu z nierozpuszczalne związki rozpuszczalne bardziej intensywnie działają, jednak mogą powodować podraŝnienie. Z ich pomocą leczy ciężkie choroby skóry, w których konieczne jest długotrwałe i stopniowe uwalnianie cynku.

W kosmetyki do pielęgnacji twarzy cynk cynk używany w биодоступном ионном postaci, i jego lek jest podawany w formie biologicznie aktywnego kompleksu w jednej z następujących form:

•tlenek cynku (ZnO). Jest to najczęstsza forma cynku, który posiada ochronne, anty-wiekiem, kojące i ściągające. Również połączenie występuje w roli naturalnego UV-filtr.

•węglan cynku (znco3). To połączenie ma bardzo silne właściwości ochronne.

•siarczan cynku (ZnSO 4). To połączenie ma działanie przeciwzapalne.

•undecylenian cynku пиритион ma przeciwgrzybicze efektem.

Cynk w kosmetologii

Objawy niedoboru cynku w organizmie

•Rany źle się goją.

•Na skórze pojawiają się stany zapalne.

•Pojawienie się trądziku.

•Pojawienie się wrzodów.

•Pojawienie się przebarwień.

•Ciemny kolor twarzy.

•Pojawiają się przedwczesne zmarszczki.